FRISØRSAKSE - TÆNK OVER DETTE, NÅR DU KØBER
Når du skal vælge en saks til hjemmebrug, er der nogle få ting, du skal overveje. Nedenfor er der en række punkter, som forhåbentlig vil gøre dit valg af frisørsakse til hjemmebrug lettere.
BEDST SÆLGENDE SAKSE
VÆLGE DEN RIGTIGE FORM PÅ SAKSEN
Der er fordele og ulemper ved alle de forskellige håndtag på en frisørsaks, men den vigtigste faktor er, at saksen føles god i hånden. Det er meget individuelt, hvad der føles godt, og et design, som du foretrækker, betyder ikke nødvendigvis, at din ven kan lide det. Så lad dig ikke for meget påvirke af, hvad andre mener.
Kort sagt er der 3 forskellige varianter at vælge imellem: klassisk, offset og kran.
CLASSIC
Den klassiske saks har et symmetrisk håndtag og ser ret lige ud.
OFFSET
Her er de to håndtag af forskellig længde, hvilket betyder, at tommelfingerringen er foran den anden fingerring. Dette giver et mere ergonomisk snit, da armen og albuen kan holdes i en lavere position. Hvor meget forskudt håndtaget er, varierer mellem de forskellige modeller.
CRANE
Her får du et endnu bedre ergonomisk snit. Her kan hele saksen være i en sløjfe.
Så hvilket design skal du vælge som amatør?
Det er ergonomisk set ligegyldigt, hvis du kun skærer en gang imellem. Hvis vi havde valgt en saks, ville vi have valgt en frisørsaks med et forskudt skaft.
SAKSENS BLADE OG TÆNDER
For sakse vil vi kun skelne mellem, om saksen har mikro-tanding eller ej, som så kan kaldes slibning af skiver. På nogle begyndersakse er det ene blad slebet med en mikro-slibning, hvilket betyder, at bladet er savtakket, hvilket du både kan se og føle, hvis du kører fingeren hen over bladet. Formålet med micro-tandering er at gribe fat i håret og holde det på plads, så det er nemmere at klippe. Det er noget, der kan være nyttigt, når du aldrig har klippet før.
Vi anbefaler dog, at du vælger en saks uden mikro-tanding for at få mere frihed. Jo bedre du bliver til at skære, jo mere vil du blive generet af dette.
Hvis du allerede har en saks med mikrotænder, kan du fortsætte med at bruge den. Men når tiden er inde, og du føler dig begrænset af den, kan det være tilrådeligt at skifte til en saks uden mikro-tanding.
Tænderne på Fortyndersaks er udformet med en modhager, der griber fat i og holder fast i håret. På nogle modeller kaldes den for et prisme. Dette giver dig mulighed for at få et pænt snit, når du tynder dit hår. Afhængigt af hvor meget hår der sidder fast på disse modhager, afhænger det blot af hvor meget der klippes af.
HVAD ER EN FORTYNDERSAKS?
En tyndtskærersaks er en saks, der har et blad med tænder og et blad uden tænder. Disse tænder har små riller på bladet, der hurtigt tager håret ud i jævne sektioner for at tynde håret, blødgøre linjer og glatte overgangen mellem forskellige sektioner.
Brug ikke Fortyndersakstil at opbygge formen, men til at “dekorere” den form, du har skabt. En tynd saks er et sekundært redskab til enhver klipning og bør ikke bruges til at opnå din overordnede hårform eller -struktur. Når du bruger Fortyndersaks, bør det kun være til de sidste 10 % af klipningen.
Forskellige typer af Fortyndersaks
Kort sagt er der tre Fortyndersaks. Den ene kan bruges til teksturering og udtynding, den anden til kraftigere udtynding og den tredje til efterbehandling. Det vigtigste kendetegn ved Fortyndersakser antallet af tænder, som den har. Nogle tænder er placeret bredere fra hinanden, mens andre er placeret meget tættere sammen. Antallet af tænder i saksen er afgørende for dens primære formål.
Mindre tænder er bedst egnet til at blande og blødgøre stumpe linjer. Jo finere tanden er, jo mere glat bliver udtyndingen. Disse finere muligheder er tekstureringssakse og efterbehandlingssakse. Finishing-sakse har 15-22 tænder, og tekningssakse har omkring 25 tænder eller mere. De skaber en blød finish i hårspidserne og giver tungt hår en mere luftig og naturlig bevægelse. I vores virksomhed er de fleste sakse fra 28 tænder og opefter.
Bredere tænder har ofte 7-15 tænder. Denne bredere saks kan bruges til at fjerne uønsket vægt fra håret. Jo større åbningen eller mellemrummet mellem tænderne er, jo tykkere eller mere aggressivt er skæret, og det er ikke noget, vi anbefaler at bruge som amatør.
Nedenfor kan du se en række Fortyndersaksmed forskelligt antal tænder. Her kan du læse mere om Fortyndersaks
HVOR LANG SKAL SAKSEN VÆRE?
Størrelsen måles normalt i tommer og måles fra bladets kant til enden af det længste fingerhul (dette omfatter ikke fingerstøtten).
Nogle stylister foretrækker en kort saks, mens andre foretrækker en lang saks. Det afhænger til en vis grad af, hvilken type skæring der skal foretages. Mange mener, at en kortere saks er mere egnet til detaljearbejde og en længere saks er mere egnet til at klippe større stykker.
Men hvordan skal du tænke som amatør, når du vælger saks? Hvis du vil have noget at starte med, kan du lægge en saks i din håndflade. Fingerhullet rører tommelfingeren, og knivens spids skal være i den sidste del af langfingeren.
Men du har sandsynligvis ikke en masse sakse at sammenligne med, og så kan du bruge en lineal og måle afstanden mellem linjerne på billedet og dividere med 2,54 for at få det antal tommer, saksen skal være.
Generelt anbefaler vi en kortere saks frem for en for lang saks, hvis du er vant til at klippe. Har du en meget lille hånd på 4,5″, en lille hånd på 5,0″, en medium hånd på 5,5″, en lidt større hånd på 6,0″. Der findes også sakse på 6,5″ og 7,0″, men for en amatør kan de være vanskelige at håndtere.
Baseret på dette ræsonnement vil valget af saksens længde være godt! Hullet til fingrene har den samme størrelse i vores sortiment, uanset saksens længde.
Der er ikke tid til at måle eller lave noget bøvl 🙂 Vælg en saks, der er 5,5″.
BELÆGNING - HVAD ER DET?
Nogle sakse har et beskyttelsesdæksel for at beskytte mod nikkel. Hvis du er følsom over for nikkel, er dette et godt alternativ, og det mindsker også risikoen for at udvikle overfølsomhed over for nikkel. Der er et bredt udvalg af farver og modeller at vælge imellem. Kabinettet er generelt meget holdbart, så der er ingen risiko for, at saksen bliver kedelig i den nærmeste fremtid. Da det er en dyr teknik, er prisen lidt højere for denne type saks. Der findes billigere sakse på markedet, men de sakse, vi tilbyder, er blevet testet for at bevise, at de virkelig beskytter mod nikkel. Vores sakse er testet og opfylder kravene til nikkelbeskyttelse.
Vi håber, at disse punkter vil hjælpe dig med at vælge en frisørsaks til hjemmebrug! Her kan du se alle de frisørsakse, vi tilbyder
GODT AT VIDE, NÅR DU FÅR DIN FRISØRSAKS MED HJEM
Hvis du har store fingre, kan hullerne i saksen føles små! Dette kan let løses ved at fjerne de sorte fingerringe, der sidder i fingerhullerne.
HVORDAN MAN HOLDER EN FRISØR SAKS
Den klassiske måde at holde frisørsaksen på er som vist nedenfor. Du sætter tommelfingeren i det nederste hul og ringfingeren i det andet hul ovenover. Lillefingeren hviler på fingerstøtten, mens pegefingeren og langfingeren hviler på håndtaget.
Når du så skærer, skal du kun bevæge tommelfingeren op og ned, mens de andre fingre er stille, når du skærer. Undgå at trykke/trække med tommelfingeren, da det påvirker den måde, som saksen klipper håret på.
Dette er et klassisk grundlag for, hvordan en frisørsaks skal holdes og bruges for at opnå minimal ergonomisk belastning.
INDSTILLE DEN RIGTIGE SPÆNDING PÅ SAKSEN
For at få den bedste klippeoplevelse og for at saksen kan bevare sin skarphed så længe som muligt, er det vigtigt, at spændingen i saksen er korrekt, dvs. hvor stramt bladene er skruet sammen. For at teste dette skal du blot lægge en af indsatserne mod den anden som vist.
Bladet skal stoppe som vist på det tredje billede nedenfor, hvis saksebladet går helt sammen eller slet ikke bevæger sig, når du slipper bladet, er der behov for en justering. Dette gøres ved at stramme skruen, starte med et kryds (du mærker skruen ligesom en sekundviser) og derefter teste. Juster så meget, at du får det nedenfor viste resultat. Skruen ser forskelligt ud på forskellige modeller af sakse, på nogle kan du justere den med en skruetrækker, på andre skal du bruge en skive, der normalt følger med saksen, og i andre tilfælde kan du dreje skruen med fingrene.
OLIE OG RENGØR SAKSEN
Vi anbefaler, at saksen rengøres med en blød klud efter hver brug. Skruen, der holder bladene sammen, skal smøres regelmæssigt, og det gøres bedst med en sakseolie. Påfør et par dråber på skruen, og åbn og luk saksen flere gange for at fordele olien. Tør overskydende olie af. Olien giver en blødere snitfornemmelse og hjælper saksen med at holde sig skarp og bevare sin ydeevne.
Hvis du ønsker at få et forslag til frisørsaks efter dit behov, så start sakseguiden herunder: